Archiv podujatí

rok 2024

rok 2023

rok 2022

rok 2021

rok 2020

rok 2019

rok 2018

rok 2017

rok 2016

rok 2015

rok 2014

rok 2013

rok 2012

rok 2011

Posledný augustový víkend patril vo Vranove nad Topľou už tradične folklóru. Mesto Vranov nad Topľou v spolupráci s Hornozemplínskym osvetovým strediskom a Mestským domom kultúry pripravili pre obyvateľov mesta a priaznivcov folklóru veľkolepé podujatie - 47. Hornozemplínske folklórne slávnosti, ktoré sú aj akýmsi sviatkom folklóru na hornom Zemplíne. Bohatý slávnostný program sa odohrával na pódiu pred Mestským domom kultúry a bol rozdelený na 3 časti: poklady, skvosty a klenoty. Tieto slová podľa usporiadateľov vystihujú folklórne bohatstvo vranovského okresu, ktorému sa obyvatelia s nadšením a láskou už desaťročia venujú.
Slávnosti začali v sobotu 27. augusta o 15:00. Prvý deň osláv bol pomenovaný ako Poklady „z babovej ladi“. V preklade „babkina truhlica“ bola súčasťou scény na pódiu a mladí herci z nej vyberali rôzne predmety, s ktorými ich „babka“ zoznamovala. Takto bol sobotňajší program folklórnych skupín vranovského regiónu popretkávaný kratučkými hereckými scénami, ktorými mladí herci talentovane a vtipne uviedli na pódiu 15 folklórnych telies, a to: FSk Čakľov, FSk Ondavka, ŽSSk Skrabčanka, ŽSSk Vederko, FSk Hencovčan, ŽSSk Ružička, ŽSSk Herlica, ŽSSk Juskovčanky, MSSk Šedliščanske chlopi, FSk Porubjanka, ŽSSk Lipka, Vranovskí heligonkári, FSk Verbina, FSk Konopianka, ŽSSk Pošančanky. Scenár prvej časti pripravila Zuzana Demčáková a réžiu Miroslav Jenčo.
Nedeľa označovaná aj ako galaprogram týchto slávností bola rozdelená na 2 časti: Klenoty z Rzeszówa a Skvosty Zemplína a Šariša. Najprv o 15:00 program obohatil súbor Rudki z partnerského poľského mesta Rzeszów. Ten vystúpil s profilovým výročným programom s názvom Krajina folklóru, s choreografiou Tomasza Rozeka a hudbou Krzysztofa Kubalu. Vranovčania si tak mohli vychutnať, v priebehu prvej hodiny nedeľňajšieho programu, aj poľský folklór. O 16:00 totiž začínala hlavná časť Hornozemplínskych folklórnych slávností – Skvosty Zemplína a Šariša, ktorú moderovala Anna Gdovinová a réžiu mal v rukách Peter Kocák. Medzi účinkujúcimi nechýbali a svoje folklórne umenie predviedli: FS Vranovčan, FS Orgonina, FS Lipovec, FS Oblík, FSk Parchovianka, DFS Cifroško, DFS Ďatelinka, DFS Lipovček, sólisti tanečníci a speváci zo súťaží Šaffova ostroha, Talenty a Roztoky 2016.
Vášeň k folklóru, radosť z tejto hudby, spevu a tanca pritiahla pred Mestský dom kultúry vo Vranove nad Topľou stovky ľudí, ktorí svojim potleskom a spevom známych piesní dali najavo, čo majú vo svojom meste, respektíve okrese najradšej. Tešíme sa, že mesto Vranov nad Topľou každoročne podporuje folklór a že si ľudia v našom meste vážia a naďalej zachovávajú tradície.

Mgr. Eva Faithová

Mediálni partneri