Archiv podujatí

rok 2024

rok 2023

rok 2022

rok 2021

rok 2020

rok 2019

rok 2018

rok 2017

rok 2016

rok 2015

rok 2014

rok 2013

rok 2012

rok 2011

Aj tento rok vrcholilo kultúrne leto vo Vranove nad Topľou festivalom populárnej piesne s názvom Zlatý gaštan. Celý festival začal už vo štvrtok 8. septembra, kedy sa súťažiaci zo Slovenska, Poľska a Maďarska zoznámili v priebehu skúšok, počas ktorých sa snažili vylepšiť už vtedy svoje výborné spevácke výkony.

Piatok 9. septembra sa už išlo naostro. Festival začal o 10:00 hod. v Estrádnej sále Mestského domu kultúry. Jedenásť spevákov čakala plná sála študentov z vranovských stredných škôl. Na pódiu sa s jednou piesňou predstavili: Dominika Czekaj, Anička Gajdzíková, Karolina Piejko, Erik Jurčák, Diana Szeliga, Fanni Penzéliková, Kornelia Kulczycka, Adrián Ondov, Dominika Semáčová, Kamila Mokrzycka a Patrycja Chmiel. Už ako druhá v poradí zaznela aktuálne známa slovenská pieseň Unikát od Márie Čírovej, v skvelom emotívnom podaní Aničky Gajdzíkovej. Zo zahraničných piesní odzneli napr. A Thousand Years – Christina Perri, All of Me – John Legend, Proud Mary – Tina Turner. Všetky tieto tri piesne odspievali talentované dievčatá z Poľska a ako podporu si na javisko vzali aj tanečnice z poľského tanečného súboru T8 z Rzeszówa.

Mladé talenty z troch krajín sprevádzala na pódiu dvojica moderátorov Miro „Alex“ Alexovič a Daniel Sova. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi bol tohtoročný festival výnimočný tým, že spevákov nedoprevádzala hudobná skupina Funny People. Organizátori vsadili na inú kartu. Zamerali sa totiž na scéniku a špeciálne efekty. Hra svetiel, videoprojekcia, detailné zábery spevákov, klavírny doprovod počas niektorých skladieb, dokonalé ozvučenie, skvelý výber piesní spravili z tohto festivalu skvelú šou. Tá sa páčila nielen študentom a vyučujúcim, ktorí spevákov odmenili obrovským aplauzom, ale aj priateľom z Poľska a Maďarska, ktorí nás poctili svojou návštevou.

Záver podujatia patril skupine Motív, ktorá je Vranovčanom veľmi dobré známa z iných mestských akcií. Traja hudobníci a jedna speváčka známymi hitmi rozospievali celú estrádnu sálu. Počas ich vystúpenia sa vyzbierali a spočítali hlasy, ktoré odovzdali diváci svojim favoritom. Najpresvedčivejší a najenergickejší výkon podala Kamila Mokrzycka. Tá za svoje jedinečné prevedenie piesne získala Cenu publika, ktorá je tento rok jedinou cenou, keďže bol festival označený ako nesúťažný a prebiehal bez prítomnosti poroty. Svoju výhernú pieseň si tak na pódiu s tancom ostatných súťažiacich vychutnala ešte raz.

Tešíme sa, že je o medzinárodný festival Zlatý gaštan každý rok veľký záujem. Talent predsa netreba skrývať a zanedbávať a preto sme radi, že práve týmto festivalom môžeme podporiť a zviditeľniť mladé spevácke talenty.

Festival sa uskutočnil v rámci trvalej udržateľnosti projektu Mestského domu kultúry vo Vranove n. T. s názvom „Ochrana kultúrneho dedičstva historických regiónov Zemplína a Rzeszowského vojvodstva, tradícia – súčasnosť – budúcnosť “, ktorý bol financovaný zo zdrojov EÚ. Partnerom projektu je Dom kultúry mládeže v Rzeszówe. Novinkou festivalu je zorganizovanie tohto podujatia ešte raz, a to dňa 13. októbra 2016 v Dome kultúry v poľskom meste Rzeszów.

Mgr. Eva Faithová

Mediálni partneri